Аргинин и цинк – за какво служат?

Аргинин и цинк – за какво служат?

Аргинин, цинк … защо са необходими?

За да функционират правилно, мускулите се нуждаят от множество микроелементи, които са от съществено значение по време на различните етапи на физическата практика.

Аргининът и цинкът са основни хранителни вещества за спортисти, които правят интензивни тренировки.

Какво е аргинин?

Това е аминокиселина, която е “полу-незаменима”. За разлика от незаменимите аминокиселини, тя може да бъде синтезирана в организма, но при определени условия и в определени моменти от живота. Аргининът, известен също като L-аргинин, е една от естествените съставки на протеините. Като такава, тя играе основна роля в достигането на високи спортни постижения!

Намира се главно в пълнозърнести храни, птици, червено месо или в маслодайни семена. Все пак спортистите на високо ниво имат и по-високи нужди от нормалното население, и трябва да адаптират своите нужди. Ето защо STC NUTRITION® предлага широка гама от хранителни добавки, обогатени с аргинин.

По-конкретно, тази аминокиселина е до голяма степен включена в процеса на производство на хормон на растежа, както и в механизма, водещ до синтеза на креатин.

В действителност, аргининът дава възможност както за подпомагане на физическите способности на спортиста и за допринасяне за развитието на мускулната маса, така и за участие във възстановяването след интензивни усилия.

Защо ни е нужен цинк?

Цинкът е микроелемент, участващ в метаболизма на протеини, въглехидрати и мазнини. Означаван с инициалите “Zn” в Периодичната таблица на елементите, цинкът участва и в многобройни ензимни реакции, и играе съществена роля в процеса на растеж, чрез участието си в секрецията на хормона на растежа.

В човешкото тяло има 2 до 3 g цинк, почти половината от който са концентрирани в мускулите и почти една трета в костните структури. Значението на този микроелемент се разбира по-добре в контекста на интензивни физически натоварвания. Важно е да се знае, че дневните нужди на топ атлетите са между 12 и 25 mg.

Въпреки че цинкът присъства естествено в много храни от животински произход (морски дарове, риба, карантия, месо …), хранителните добавки  дават възможност да се посрещнат нарасналите нужди, в контекста на определени спортни дейности, особено при спортисти-вегетарианци.

Да не се забравя,  цинкът съдържащ се в храни от растителен произход, е много по-малко асимилиран от цинка от животински произход.

Научно доказано е, че недостигът на цинк може да намали не само физическата ефективност, но също така и процеса на възстановяване.