Митохондрии - малките агенти на енергия и младост!

Митохондрии - малките агенти на енергия и младост!

Всички живи организми са изградени от една фундаментална единица – клетката. Тя съдържа генетичен материал (ДНК и РНК) и изпълнява основни функции – метаболизъм и протеинов синтез, както и способност да се възпроизвежда. В устройството и влизат клетъчното ядро (тук се съдържа генетичният материал) и клетъчни органели.

Митохондриите функционират като батерии, които произвеждат 90% от енергията в клетките на нашето тяло. Те са специализирани структури, уникални за прокариотите – растения, гъби, животни.

Първото им наблюдение е направено от през 1898 г. от Ричард Алтман. Карл Бенд, въз основа на наблюдение на сперматозоидите, им дава визуално визуално описателното наименование “митохондрия”- от гръцките думи “mitos”-нишка и “chondros”- гранула.

Структура

Отделните митохондрии са с формата на капсула, с гладка, външна мембрана и вълнообразна вътрешна, която наподобява изпъкнали пръсти. Тези мембранни плисета – кристи, служат за увеличаване на общата мембранна  повърхност. Тя е пореста и много селективна за молекулите и веществата, които постъпват в органела. В центрлната част, заобиколена от кристи е матрикса. В него се съдържат ензими и митохондриална ДНК, със собствен набор от гени, които кодират протеини.

 

Представлява малка част от общата ДНК на клетките. Съдържа 37 гена. 13 от тях предоставят инструкции за производството на ензимите, участващи в окислителното фосфорилиране (процес, които използва кислород и прости захари за  създаване на основния енергиен източник на клетките – АТФ). Останалите гени осигуряват инструкции за създаване на молекули – трансферна РНК и рибозомна РНК, необходими за превръщането на аминокиселините във функциониращи протеини.

Интересно

Учените предполагат, че преди милиони години малки, свободноживеещи прокариотни клетки са били погълнати (но не и консумирани) от по-големи прокариоти. Двата организма са установили симбиоза, като по-големият осигурявал храна на по-малкия. Той от своя страна доставял молекули АТФ на доминиращия.

Функции

Основната роля на тези органели е да метаболизират и  разграждат въглехидратите и мастните киселини, за да генерират енергията, необходима на еукариотните клетки да функционират – АТФ.

Генерирането на АТФ се случва в митохондриалния матрикс. Етапите, през които преминава този процес  се нарича “клетъчно дишане”.

Митохондриите са електроцентралите, които преобразуват енергията от храната, която приемаме в енергия, която управлява биологичните процеси.

В почти всички наши клетки се откриват тези уникални субединици, като в тези, с по-големи енергиини нужди, те са по-многобройни.

Националният институт по здравеопаване в САЩ (NIH)  финансира изследване, което доказва,че митохондриите имат много по-голямо значение за клетките, освен генерирането на АТФ.

Те съхраняват калциеви йони, които помагат на клетките да потдържат правилната концентрация на тези електрически зарадени частици, участващи в съсирването на кръвта, в свиването на мускулите и други важни функции.

Митохондриите произвеждат желязо, което позволява на червените кръвни клетки да пренасят кислород до тъканите.

Те са първоначалното място за производство на стероидни хормони – кортизон, естроген, прогестерон и тестостерон.

Когато се наруши снабдяването на клетките с достатъчно енергия, настъпват процеси, фатални за основните градивни единици на тялото.

Това може да е част от нормалния цикъл на освобождаване на организма от ненужни, увредени клетки – апоптоза. Би могло да бъде и отговор на внезапно настъпил стрес – инсулт, инфаркт.

Учените, участвали в проучването (Върнан Андерсън от NIH и Вамеси Мута от Медицинския университет в Харвард), излизат със становището, че почти всеки клетъчен процес е свързан с митохондриите.

Те са основните виновници за наличието на свобидни радикали в организма – реактивни молекули, които се свързват с електрони от заобикалящата ги среда и по този начин я увреждат. Отделят се в процеса на клетъчното дишане. Когато са в малки количества в организма, те са относително безвредни. Но когато настъпи дисбаланс  между производство на  свободни радикали и антиоксидантните защитни сили, се достига до оксидативен стрес – основен причинител на клетъчната смърт.

Нарушаването на структурната цялост на митохондриите е основен причинител за производството на свободни радикали. Функцията им за разграждане и освобождаване от увредените органели и протеини (митофагия) въздейства антиканцерогенно, посредством стимулиране на тумор-супресорни гени.

Антиоксидантите са способни да прекъснат веригата за производство на свободни радикали!

Тези частици са свързани с редица здравословни състояния – вродени или придобити. Наследствените се проявяват още след раждането – зрителна невропатия на Лебер, синдром на диабет и глухота, миопатия, енцефалопатия и млечна ацидоза. Придобите са обикновено невродегенеративни състояния,предизвикани от свободните радикали – болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон, сърдечно-съдови, диабет, рак, фибромиалгия, безплодие, фотофобия.

Целта на изследователите е да се установи как точно промените във функционирането на митохондриите  води  до заболяване.

Тези проучвания могат да дадат доказателства и насоки за разработване на терапии, които възстановяват и подобряват производителността на митохондриите, а от тук и ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ЦЕЛИЯ ОРГАНИЗЪМ, И ЗАБАВЯНЕ НА СТАРЕЕНЕТО.

Самият процес на стареене може да се разглежда като резултат от влошена митохондриална функция.

Митохондриите имат свойството да се делят самостоятелно, нзависимо от деленето на клетката. Когато клетките в организма увеличат своята активност, се увеличава и броят на тези оганели. Всяка клетка има между 200 и 3000 митохондрии, с размери от 2 до 10 микрометра. Живеят между 10 и 20 дни.

Обновяване

Малките енергиини централи  са в една непрекъсното обновяваща се верига, в зависимост от външните стимули или от енергийните нужди на клетките.

Обновяването включва създаването на нови митохондрии (митохондриална биогенеза) и елиминиране на увредените – митофагия.

За да стимулираме този процес  е добре да потърсим хранителни добавки , които ще стимулират биогенезата, ще намалят количеството на свободните радикали и ще увеличат производството на енергия.

Нашият избор е  продуктът на Laboratoires COPMED MITO REGEN – богат на антиоксиданти и витамини, допринасящи за протекцията и регенерацията на митохондриите!

Митохондриални заболявания

Митохондриална болест – състояние, при което митохондриите не могат да превръщат храната и кислорода в енергия, потдържаща живота на клетките. В следствие на това настъпва клетъчно увреждане.

Когато този процес се повтаря, в цялото тяло органите и системите отказват или спират да функционират.

Митохондриалните заболявания са най-често наследствени или спонтанни мутации на митохондриалната ДНК.

Но тези сложни органели могат да бъдат засегнати от фактори на околната среда.

Любопитно

 • Митохондриалните гени строго се наследяват от майката. Докато яденият геном – по равно от двамата родители.
 • Мутациите в митохондриалната ДНК са 100 пъти по-високи от от тези, в ядрената.
 • Митохондриалният геном може да се използва за установяване на семейни връзки по майчина линия.
 • В САЩ годишно се раждат около 4000 деца с митохондриални заболявания.
 • На всеки 30 минути в света се ражда по едно  дете с такъв проблем.

Разгледайте още

лв. 24.00

HYDRA +

За максимална хидратация при:
 • интензивни физически натоварвания
 • високи температури
 • след прием на голямо количество алкохол
 • при продължителни пътувания
 • продължителна умора
За максимална хидратация при:
 • интензивни физически натоварвания
 • високи температури
 • след прием на голямо количество алкохол
 • при продължителни пътувания
 • продължителна умора
Купи
лв. 57.00

HEPATOBIL – за детоксикация на черния дроб

ДОПРИНАСЯ ЗА ПРАВИЛНОТО ФУНКЦИОНИРАНЕ НА ЧЕРНИЯ ДРОБ И ЖЛЪЧКАТА
ДОПРИНАСЯ ЗА ПРАВИЛНОТО ФУНКЦИОНИРАНЕ НА ЧЕРНИЯ ДРОБ И ЖЛЪЧКАТА
Купи
лв. 57.00

DETOX COLON – за прочистване на дебелото черво

ЗА ИЗЧИСТВАНЕ НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО И ПО-ДОБЪР ЧРЕВЕН КОМФОРТ
ЗА ИЗЧИСТВАНЕ НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО И ПО-ДОБЪР ЧРЕВЕН КОМФОРТ
Купи
лв. 57.00

PUREDETOX за прочистване на целия организъм

ЗА ПРОЧИСТВАНЕ НА ЧЕРЕН ДРОБ, БЪБРЕЦИ, ЧЕРВА, БЯЛ ДРОБ И КОЖА
ЗА ПРОЧИСТВАНЕ НА ЧЕРЕН ДРОБ, БЪБРЕЦИ, ЧЕРВА, БЯЛ ДРОБ И КОЖА
Купи